Hamsterhjornet

Med hamsteren i fokus siden 2008

Om hamsteren

Hva du kan forvente: 

 

Ved første øyekast på en hamster ser man et lite og søtt dyr som er sjarmerende.Det står små hamsterbur i noen hyller i dyrebutikken og den ansatte selger gjerne en hamster i et lite bur på 40 cm.Når man kommer hjem og får lagt flis i bunnen av buret og hamstern har flyttet inn,er kanskje interessen for dyret borte etter noen dager.

Hamstre er et av verdens mest populære kjæledyr men det er dessverre noen fakta man må tenke over før man skaffer seg hamster:

  • De er nattdyr
  • Einstøinger,de trives ikke sammen med andre hamstre
  • De trenger stor plass
  • Er ikke noe typisk kosedyr
  • Passer ikke for barn
  • Lever i 2-3 år,kan leve lengre med godt stell

 

Hvor kommer de fra,bur og utstyr:

 

Hamster er et lite nøste som lever på stepper i ørknen.Disse dyrene har tunneller under jorda,hamstrer maten sin og lagrer den.Hamstre er nattdyr,som vil si at de sover på dagen og er våken på kvelden/natta.

Disse små dyra er dessverre misforstått av både dyrebutikker og kjøpere.Selv om hamstre er små dyr,trenger de stor plass,stort hjul og mye mosjon.Hamstre er dessverre ikke noe kosedyr som sitter på fanget for å få kos som en kanin eller et marsvin.Hamsterne liker å løpe fritt rundt og utforske omgivelsene.

Kan virke fristende å kjøpe et lite bur som får plass oppå en kommode i stua eller gangen.Husker selv første gangen jeg fikk hamster.Dro hjem med syrisk hamster og lite bur.Etter noen år med erfaringer og kjøp av mary og jenny rottebur,kunne jeg se stor forskjell på atferden til hamsteren.Hamsteren kunne utfolde seg mer naturlig og bare få være hamster på sin egen plass.

 

Døgnrymte og personlighet:

Det er viktig å huske at alle hamstre har sin personlighet,noen blir ganske tamme og andre ikke.Jeg har gjennom flere år sett hamstre med utrolige personligheter.Noen liker å sove langt ut på kvelden,noen er våkne i 6 tia,de har rett og slett sin personlighet som oss mennesker.

 

Levealder:

Hamstre kan bli opptil 4-5 år gamle,men normal levetid er 2-4 år.

 

 

 

 

Bur

 

Sykdommer

Hamstere synes ikke å være plaget av mange naturlig sykdommer. De er derimot følsomme for sykdommer som kan overføres fra andre dyr og mennesker. Teddyvarianten synes å være mer følsom enn gullhamsteren.

Siden hamsteren er liten og nattaktiv, og av denne grunn ikke blir så godt observert, vil ofte tidlige sykdomstegn bli oversett. En hamstereier må være konstant oppmerksom på tegn på sjukdom, og raskt søke hjelp om slike tegn vises.

En syk hamster blir ofte irritert og kan bite. Den vil ofte ikke røre seg, og går stivt om den tvinges til å gå. Øynene kan se matte og innsunkne ut, ofte renner det fra dem. En syk hamster slutter ofte å spise helt eller delvis. Plutselig magesykdom med diaré er det vanligste sykdomstegnet hos hamster, spesielt hos en nylig avvent hamster. Om dette ikke behandles umiddelbart kan diaréen føre til livstruende uttørking og død.

 

”Våt hale”

Den vanligste bakterielle infeksjonen hos hamstere kalles "wet tail". Eksakt sykdomsårsak er ikke klarlagt, men man mistenker at infeksjon med bakterien Campylobacter fetus har betydning. Liknende campylobacterinfeksjoner forårsaker alvorlige tarmsykdommer hos andre dyrearter som for eksempel gris, hund, ilder, aper og tom. mennesker. Selv om denne bakterien mistenkes å være årsaken til sykdommen, så har man ikke kunnet dyrke frem bakterien i laboratorium. Dette tyder på at andre samtidige faktorer har betydning for sykdomsutbruddet. Det kan handle om feilaktig fôring, plutselige fôrskifter, trengsel eller annet stress.

Sykdommen rammer oftest hamstere i avvenningsalderen, mellom 3-6 uker gamle. Alle hamstere uansett alder kan allikevel rammes. Siden dette er vanlig salgsalder, er sykdommen et vanlig problem hos nylig innkjøpte dyr. Den langhårete teddyhamsteren synes å være spesielt følsom.

Hamsteren får en vandig diaré, blir klebrig rundt baken, steller ikke pelsen, står sammenkrøpet, mister appetitten, blir uttørket, avmagret og irritert. I visse tilfeller ses blod fra endetarmen, og iblant tarmfremfall. Det er en svært alvorlig sykdom som vanligvis ender med dødsfall etter 1- 7 dagers sykdom.

Med tanke på det alvorlige sykdomsbildet så må enhver hamster med disse symptomene undersøkes av veterinær så snart som mulig. Antibiotika, væskebehandling og anti-diarémiddel må gis. Tross alle forsøk har behandlingen ofte dårlige utsikter.

 

Tannproblemer

Fortennene vokser gjennom hele hamsterens liv. Tennene slipes normalt mot hverandre. Feil bitt, tidligere skader på kjevene, byller eller feil fôring kan føre til at en eller flere tenner blir forvokste. Fortenner som ikke slites ned kan føre til sår i ganen, og kan til og med vokse inn i nesen.

Tidlige tegn på tannproblemer kan være nedsatt appetitt og sleving. Totalt opphørt appetitt, avmagring og dårlig lukt fra munnen ses i senere stadier.

Behandlingen består i at tennene slipes ned. Antibiotika må ofte brukes i tillegg. For å forhindre gjentatte problemer må tennene slipes ned med jevne intervall.

 

Skader

Hamstere blir lett skadet. Det er lett å miste en hamster ved håndtering. En hamster som får springe fritt i huset kan fort bli trampet på. Ulike skader kan føre til beinbrudd og/ eller alvorligere indre skader. En skadet hamster må derfor undersøkes raskt av veterinær.

Beinbrudd er svært vanskelig å operere på så små dyr som hamstere. 
 

Urinstein

Urinstein ses ofte hos hamster. Symptomene på urinstein kan være at hamsteren tisser oftere enn vanlig, tar i mer når den tisser, at den har blod i urinen, at den drikker mer, at den er sløv og har dårlig appetitt.

Behandlingen består i kirurgi og bruk av antibiotika.

 

Svulster

Svulster er svært vanlig. Frekvensen øker med økende alder, og er høyere hos hunner enn hos hanner. De fleste svulstene er godartede.

Svulster i hormonproduserende organ er vanlig. Detta fører i sin tur til forstyrrelser i hormonbalansen og håravfall samt endret oppførsel.

Hudsvulster kan fjernes kirurgisk. Indre svulster er derimot svært vanskelig å behandle.

 

Mangel på fôr og vann

Det er dessverre ikke uvanlig at en hamster blir bortglemt av sin eier. Slurv med fôringen kan føre til livstruende uttørking og sult. Magesår og til og kannibalisme er andre tenkbare konsekvenser.

Vannflasker kan gå tett, eller kan komme i kontakt med strømaterialet og derav bli tømt raskt.

 

Byller

Byller forårsakes oftest av bittsår fra andre hamstere. Sårene blir infisert og blir fort til faste smertefulle kuler under huden. Iblant ses byller i den ene eller begge kinnposene. Disse forårsakes av sår i kinnposens slimhinne som oppstår ved at kvasse fôrpartikler stikker hull i slimhinnen. Det kan være vanskelig å skille mellom en byll i kinnposen og en kinnpose full av mat.

Byller må punkteres og antibiotikabehandling kreves. Det er fornuftig å lete etter disponerende faktorer for byllene.

 

Håravfall

Håravfall hos hamster kan ha flere ulike grunner. Det kan skyldes sykelige og ikke sykelige årsaker. Konstant kløe mot gjenstander eller at en burkamerat tygger på kameraten sin er eksempel på ikke sykelige årsaker. Infeksjon med hårsekkmidd (Demodex) er en av de vanligste infeksiøse årsakene til flekket håravfall og skorpedannelse hos hamster. Andre sykdommer kan være binyresvulster og kronisk nyresvikt. Noen av disse sykdommene kan behandles, andre er ikke mulig å behandle.
 

Alderssykdommer

Hamstere har kort livstid i forhold til andre dyreslag. I gjennomsnitt lever en hamster 2- 3 år. Alderssykdommer kan ses allerede ved 1 års alder. To av de vanligste problemene er amyloidose (opplagring av eggehvitestoffer i ulike indre organ), og blodpropp i hjertet. Ingen av disse sykdommene lar seg behandle.

I tillegg er magesår, lever- og nyresykdommer vanlig hos aldrende hamstere.

 

Allergier
På samme måte som mennesker, kan hamstere bli allergiske for ting i omgivelsene, sånn som f. eks fôrkomponenter. Symptomer på allergi er økt kløe, nysing, tett nese og rennende øyne. Dersom man ser slike symptomer, bør man tenke igjennom om man har forandret noe i hamsterens omgivelser i den senere tid. Har du for eksempel byttet fôrblanding eller strøtype? Prøv i så fall å bytte tilbake til det merket du brukte før, og se om det hjelper. Dersom du ikke merker forbedring i løpet av et par dager, bør dyrlegen kontaktes.

Benbrudd
Dersom hamsteren halter etter et fall, kan det være tegn på at den har brukket noe. Kontakt i så fall veterinær. Sannsynligvis må bruddet leges av seg selv, men det kan også være såpass alvorlig at dyrlegen bør få vurdere hva som er det beste for dyret.

Diaré:
Diaré hos hamster skyldes som regel for mye grønsaker eller frukt, eller at man har skiftet til nytt fôr. Gi den bare hamsterblanding et par dager. Blir det ikke bedre bør dyrlegen konsulteres. Dersom hamsteren er veldig løs i magen, bør man ikke vente så lenge med å kontakte dyrlegen, da det er fare for uttørring som følge av  at  hamsteren mister mer væske enn den klarer å ta til seg.

Forkjølelse
Hamstere kan bli forkjølte akkurat som oss. Vi kan faktisk smitte dem, hvis vi omgås dem for mye når vi er forkjølte selv. Det er derfor tilrådelig å begrense omgangen med hamsteren så lenge man er forkjølet. Dersom den skulle bli smittet, er symptomene snøfting, nysing, rennende nese og hovne, røde øyne. Sett buret på et lunt sted, og oppsøk dyrlege hvis hamsteren ikke viser tegn til bedring i løpet av en dag eller to.

Forstoppelse
Dersom hamsteren ikke har hatt avføring på en dag, virker slapp og  går sammenkrøpet, er det sannsynlig at den har forstoppelse. Kontakt dyrlegen med en gang, da dette kan være farlig
.Hamstere kan bli forkjølte akkurat som oss. Vi kan faktisk smitte dem, hvis vi omgås dem for mye når vi er forkjølte selv. Det er derfor tilrådelig å begrense omgangen med hamsteren så lenge man er forkjølet. Dersom den skulle bli smittet, er symptomene snøfting, nysing, rennende nese og hovne, røde øyne. Sett buret på et lunt sted, og oppsøk dyrlege hvis hamsteren ikke viser tegn til bedring i løpet av en dag eller to.Kinnposene
Hamsteren kjennetegnes ved sine kinnposer som de bruker til å hamstre mat i. Som regel fungerer dette fint, men noen ganger kan hamsteren stappe dem for fulle av mat, slik at den ikke klarer å tømme dem igjen. Ser du at hamsteren går med stappfulle kinnposer i lengre tid, eller at den stadig strever med å prøve å tømme dem, bør du ta den med til dyrlegen. Han vil kunne vrenge dem forsiktig og tømme dem.

Kjertler
Hamsteren har duftkjertler som den bruker til å merke omgivelsene sine med. Selv  om slike kjertler er helt normalt hos hamsteren, kan mange hamstereiere bli forskrekket når de oppdager dem for første gang. Gullhamsteren har en slik kjertel på hver hofte, og normalt er disse dekket av pelsen slik at de ikke synes. Men dersom hamsteren har brukt dem mye, kan pelsen bli litt våt i området rundt kjertlene, slik at de er mer synlige. Dverghamsteren har slike kjertler på magen.

Klørne
Hamsterens klør vokser hele livet, og man bør derfor klippe dem en gang i blant. Det er viktig å ikke klippe for langt inn, da dette vil gjøre vondt for hamsteren. Er du i tvil, kan du la veterinæren vise deg før du begynner å gjøre det hjemme.

Hva skal man se etter ved kjøp av hamster?

 


Hva skal man se etter ved kjøp av hamster?

  • er hamsteren livlig?
  • har hamsteren fin og blank pels?
  • hvordan ser buret til hamsteret ut?
  • er hamsteret redd eller er hamsteret vennlig?

Spør om hvor gammel hamsteret er og om det har vært sykdommer blant dyra i butikken,da dette kan forekomme.

En frisk hamster har klare, blanke øyne, tørr nese og glatt, skinnende pels.

 

Passer hamsteren for deg?Svarer du ja på alle spørsmålene nedenfor,er du hamsterens drømmeeier:

 

1:Veit du at hamsteren er et nattdyr?

2:Kan du tilby hamsteren godt stell,friskt mat og vann hver dag i opptil 4 år?

3:Kan du tilby hamsteren stort bur med mye variasjon?

4:Kan du ta ut hamsteren av buret og kose med den minst en time hver eneste dag?

5:Kan du sørge for at hamsteren har rent bur?

6:Veit du at hamsteren er et dyr man observerer og ikke har som spesielt kosedyr?

7:Har du mulighet til å ta med hamsteren til en dyrlege dersom hamsteren er syk eller det er mistanke om sykdom?

 

title

Hamstre er noen av de minste dyrene vi har som kjæledyr.Små med søte øyer,to små ører,og søt liten nese.Disse små skapningene er et av de mest populære kjæledyra vi har men det som dessverre blir glemt er at de er nattdyr og passer dårlig som kjæledyr for barn.De våkner på kveldstid og er våkne på natta/morningen.

Hamstre er dyr som ofte blir gitt bort fordi barna blir lei,men faktum er at disse dyra ikke er noen kosedyr.De elsker å få utforske,farte rundt,samle mat og å klatre på ting.